Kasvivärjäys on nyt in! Sastamalan taitokeskuksessa järjestettävällä värjäyskurssilla opettajana toimii kasvivärjäykseen hurahtanut Sari Tuominen. Hän on pitkänlinjan käsityön moniottelija, harrastaja, joka opiskelee parhaillaan myös kädentaitojen ohjaajaksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Tule Sarin innostavaan opetukseen!

Ennakkotapaaminen ti 7.6. klo 18–20
Taitokeskus Sastamala, Asemakatu 1, 38210 Sastamala
Sovitaan yhdessä kerättävistä kasveista ja mukana tuotavista tarvikkeista.
Taitokeskuksessa myynnissä värjäykseen sopivia lankoja.

Värjäyskurssi la 18.6. klo 10–17 ja su 19.6. klo 10–15
Kaukolan kylätalo, Kaukolantie 133, 38210 Sastamala
Värjäyskurssin hinta on 75 €.

Lupiineja. Kuva Sonja Karlsson.

Värikasveja voivat olla pihapiirin koristekasvit, rikkaruohot ja luonnonkasvit. Ennakkotapaamisessa opitaan kasveista, joita kannattaa kerätä. Esimerkiksi vieraskasvi lupiinilla voi värjätä.

Värjäys luonnonväreillä on taitojärjestön vuoden käsityötekniikka. Luonnonväreillä värjäämisen kautta Taitoliitto haluaa herättää keskustelua myös tekstiilien ympäristövaikutuksista ja vastuullisuudesta. ”Ekologisempien ja eettisempien tuotteiden valmistaminen edellyttää kestävämpiä ratkaisuja myös värjäykseen. Valitsemalla myrkyttömät väriaineet osaksi omaa käsityön tekemistä, voi samalla iloita sekä kasvivärjäyksen uniikeista värjäystuloksista että edistää vastuullisempaa tapaa valmistaa tuotteita”, toteaa Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.

Kasvivärjättyjä lankoja. Kuva Sonja Karlsson.

Kotimaisten kasvien käyttö värjäyksessä antaa oivan tilaisuuden nauttia luonnosta, tutustua kasveihin ja jopa vaikuttaa vieraslajien hävittämiseen. Viime vuosina olemme ymmärtäneet sinänsä kauniin lupiinin haitallisuuden. Värjäri voi osallistua hävitystyöhön ja nauttia lupiinin luovuttamista värisävyistä.

Kurssin järjestää Sastamalan taitokeskus. Lisätietoa kurssista täällä: www.taitosatakunta.fi/tapahtuma/kasvivarjaysviikonloppu .

Sari Tuominen, kasvivärjäys-opettaja.