Taito Satakunnan Taitokeskukset Huittisissa, Kankaanpäässä, Noormarkussa, Raumalla ja Sastamalassa sekä Porin Taito Shop ovat jälleen mukana Roosa nauha -keräyskampanjassa. Taitojärjestö on mukana jo yhdeksännen kerran, ja tavoite on kerätä 12 000 euroa Syöpäsäätiölle.

Roosa nauha -langan ja neulekuvaston ostaminen on konkreettinen teko syöpään sairastuneiden tukemiseksi. Kun Syöpäsäätiö perustettiin, vain yksi kolmesta parantui. Nyt syöpätutkimuksen ansiosta kaksi kolmesta paranee. Varoilla tuetaan kotimaista syöpätutkimusta, neuvontapalveluita sekä vertaistukea ja edistetään syövän ennaltaehkäisyä.

”Langat ja kotimaisten suunnittelijoiden neulemallit mahdollistavat käsityön harrastajille keräyksen tukemisen heille rakkaan harrastuksen välityksellä.” Taitoliiton tiedote.

Käsityön harrastajat ovat lähteneet hienosti mukaan valitsemalla syksyisin neulemalleja uusimmasta kuvastosta ja toteuttaneet ne Roosa nauha -langoista. Roosa nauha tuotteiden myyntihinnoista noin 10 % lahjoitetaan Syöpäsäätön keräykseen.

”Roosa nauha -langat tuottaa Taito Pirkanmaa Oy. Lankavaihtoehtoina on paitoihin, lapasiin ja pipoihin soveltuva 100 % villainen Roosa nauha Pirkka-lanka, jonka materiaali on sama kuin klassikko Pirkka-langan. Toisena lankana on ohut kirjoneuleisiin ja sukkiin erinomaisesti sopiva vahvistettu Roosa nauha -sukkalanka (75 % villa, 25 % polyamidi). Kaikki Roosa nauha -langat värjätään Hämeenkyrössä ja jälkikäsitellään Tampereella Verkarannassa. Paksu Pirkka-lanka on alkuperältään norjalaista lampaanvillaa, joka kehrätään Norjassa.” Taitoliiton tiedote.

Suunnittelijoidemme kertomaa

Kampanjan neulemallit on suunniteltu taitoyhdistysten toimesta. Kauniit mallit ovat tärkeä osa hyvää asiaa. Niiden neulominen ja valmiin työn käyttäminen tuottaa iloa. Haluamme myös kertoa niistä monista taitavista suunnittelijoista, joita Suomessa on. Taito Satakunta on kuvastossa mukana kahdella mallilla. Keijunmekko-sukat ovat sastamalalaisen neuletaiturin Terhi Naskalin käsialaa. Kuusama-sukat on suunnitellut neulekirjoistaankin tunnettu nakkilalainen Merja Ojanperä.

Terhi Naskali Roosa nauha 2021
Terhi Naskali, Keijunmekko-sukkien suunnittelija

Terhi Naskali – Keijunmekko-sukat

”Työskentelen kudonnan neuvojana Sastamalan Taitokeskuksessa. Olen neulonut niin pitkään kuin puikot ovat kädessä pysyneet, nyt jo yli 50 vuotta. Edelleen neulon suurimman osan vapaaajastani. Puikoilta putoaa mm. sukkia, huiveja, villapaitoja ja pipoja.

Viimeiset 20 vuotta olen saanut toteuttaa rakasta harrastusta myös töissä pitämällä neulekursseja. Islantilaisneulekursseilla ja puikkopiireissä on ollut kymmenittäin oppilaita. On ollut hienoa
huomata, kuinka paljon iloa neulominen tuottaa.

Viime aikoina olen myös innostunut suunnittelemaan jotain omaa, kuten nyt nämä Roosa nauha ohjekuvastoon päässeet Keijunmekko-sukat. En juurikaan suunnittele kynällä ja paperilla, vaan
otan käteeni puikot ja lankaa ja alan neuloa. Keijunmekkosukkaan halusin helpon pitsineuleen ja lisäksi jonkin haastavamman jutun. Näin syntyi ketjukuvio tutun valepalmikon ympärille. Hienoa saada olla mukana, tekemässä yhdessä hyvää!”

Roosa nauha, keijunmekko_pintaneulesukat_2_vaaka
Keijunmekko-sukat

Merja Ojanperä – Kuusama-sukat

”Käsitöillä on aina ollut erityinen merkitys minulle. Lähisuvussani on ollut paljon käsityöläisiä – ompelijasta puuseppiin, niinpä olen pienestä pitäen tiennyt, miten erilaiset materiaalit muuttavat muotoaan. Joka kerta se on yhtä innostava tapahtuma, miten vaikkapa lankakerä muuttuu sukiksi. Vaikea minun on kuvitella päivääni ilman käsityötä.

Olen syntynyt ja asun edelleen Satakunnassa pienessä Nakkilan kunnassa. Minulla on kolme aikuista lasta ja yksi lapsenlapsi, he asuvat omissa kodeissaan, mutta kotona lisäkseni asuvat kaksi mittelspitziä, Rico ja Rauno.

Roosa nauha_kuusama_sukat_2
Kuusama-sukat

Olin ollut käsityöalan yrittäjä jo vuosikymmeniä ennen kuin minusta tuli neulekirjan kirjoittaja – sukkakirjoja olen kirjoittanut tähän mennessä yhteensä viisi. Mielenkiintoni muihin käsitöihin ei näistä
huolimatta ole ainoastaan sukissa, sillä kaikkein mieluiten neulon vähän isompia ja vaativampia töitä. Tällä hetkellä suurin mielenkiinto onkin kaarrokeneuleissa, eli islantilaistyyppisten neuleiden
suunnittelussa ja toteutuksessa, joista kirjoitan kirjaa tällä hetkellä.

Vaikka olen ollut mukana useissa tapahtumissa ja erilaisissa julkaisuissa on minulle todella suuri asia, että sain olla mukana tukemassa omalta osaltani hyvää asiaa.”

Merja Ojanperä Roosa nauha 2021
Merja Ojanperä, Kuusama-sukkien suunnittelija
Roosanauha_logo