Noin viikko sitten maapallon katsotuin ohjelma taisi olla Yhdysvaltain 46. presidentin Joe Bidenin virkaanastujaiset. Juhla pidettiin kaikin puolin poikkeusoloissa ja Washingtonissa oli todella kylmä. Tähtiesiintyjät ja kunniavieraat loistivat toinen toistaan upeammissa juhlaluomuksissa ja ohjelma oli tasokas. Mutta kukas varastikaan suurimman huomion ja kenen ulkoasun johdosta some räjähti?

Bernie sandersin kierrätyslapaset

Vermont sijaitsee pohjoisessa ja osavaltion senaattori Bernie Sanders kertoi tottuneensa sään mukaan pukeutumiseen. Ikoniseksi muodostui kuva, jossa sympaattinen senaattori istuu virkaanastujaisissa sen näköisenä, että haluaa olla rauhassa kaikelta huomiolta, vaatimaton parkatakki päällään ja lämpimät lapaset näyttävästi esillä. Kohta Sanders oli liitetty lukemattomiin somejulkaisuihin istuskelemassa lapasineen, jopa kotikaupunkini kahvilaankin oli ”ehtinyt”. Täältä voit lukea, kuinka Bernie Sandersin kierrätyslapaset ja niistä kasvanut somehitti on auttanut keräämään valtavasti rahaa hyväntekeväisyyteen.

Lapasten historiasta vähän. Vermontilainen opettaja valmistaa sellaisia leikkaamalla kappaleet käytöstä poistetuista neuleista ja ompelemalla yhteen. Siis mitä parhainta kierrätystä. Hän oli lahjoittanut yhdet lapaset Sandersille jo vuonna 2016. Nyt opettaja on hukkunut lapastilauksiin eikä voi valmistaa niin paljon, kuin niitä haluttaisiin.

Arvostettavat käsityöt

Ymmärrämmekö me käsityön ammattilaiset ja harrastajat ollenkaan niitä voimia, joita arkinen käsityö pitää sisällään? Usein kuulee vähättelyä: ”tämä nyt vaan on tällainen räsymatto”, ”virkkasin jämälangoista, että sain ne kulumaan”, ”ensimmäiset villasukkani, mutta kai niitä voi saappaissa käyttää”. Eivät ne Bernie Sandersin kierrätyslapaset niin ihmeelliset olleet, mutta niissä on sympatiaa, kiintymystä, ainutlaatuisuutta, huumoria, lämpimiä ajatuksia, käytännöllisyyttä, kierrätystä, vaikka mitä! Lapaset loistivat jotain valoa, jota tällaisena aikana kaipaamme ja ilmeisesti ne piti vaan esitellä paikassa, johon ne eivät oikein sopineet.

Ollaan ylpeitä sekä omista, että toisten käsitöistä. Jos joku kehuu korviksiasi, muista aina kertoa, kuka käsityöläinen ne on valmistanut. Valitse massatuotannon sijasta käsin tehtyä. Anna käsitöitä lahjaksi. Pidä käsin tehtyä ylpeästi päälläsi vaikka kuinka hienoissa tilaisuuksissa. Vie käsityötä paikkoihin, joissa ne saavat huomiota. Rakasta, säilytä, parsi, paikkaa, korjaa ja korjauta.

Lumisin terveisin:
Riitta Eeronheimo, Taito Satakunnan neuvontapäällikkö

PS. Taito Satakunnan monenlaisiin käsityökursseihin pääset tutustumaan Tapahtumakalenterissa. Kursseilla voit tehdä käsitöitä niin tutuilla kuin itselle uusillakin tavoilla ja kaikkeen saat ammattitaitoista opastusta, neuvoja ja tukea.