Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Kuituoppi ja kehräys

07.10.2023 @ 10:00 - 16:00

Tee tuleville sukupolville palvelus ja tule oppimaan käsikehräyksen jalo taito perinteisellä vino-/viistorukilla! Kurssi alkaa pienellä PowerPoint- startilla, jossa käydään eri kuitujen ominaisuuksia ja eri kehruutekniikoita ja nautimme kahvit samalla ja sitten lähdetään työstämään materiaaleja. Jos sinulla on oma rukki, karstat ja omaa esim alpakan, tai lampaanvillaa, tuo mukanasi. (Rukin pitää olla toimintakuntoinen ja siinä tulee olla kaikki tarvittavat osat tallessa. Jos et ole varma asiasta, tule mukaan kevään rukin kunnostus kurssille, jossa opettelemme laittamaan rukit kuntoon kehruuta varten.) Kurssin pitäjä Carita Saarinen on porilainen alpakoiden kasvattaja, jolta kurssilla saa ostaa paikallista alpakanvillaa. Alpakanvilla on lanoliiniton kuitu, joten se poikkeaa täten muista eläinkuiduista. Alpakanvillaa voit karstata Carita omilla karstoilla. Muita eläinkuituja varten vuokraamme Lammasyhdistykseltä karstamyllyä. Caritalta löytyy myös jo valmiiksi karstattua alpakkahahtuvaa. Tällä kurssilla opitaan kehräyksen perustekniikka. Kerrothan ilmoittautuessasi, löytyykö sinulta oma rukki, vai tarvitsetko rukkia lainaksi?

Kuituoppi ja kehräys Porin taitokeskuksella lauantaina 7.10. klo 10–16. Kurssimaksu 55 € + materiaalit. Sitovat ilmoittautumiset p. 044 383 5900 tai pori@taitosatakunta.fi

Ota mukaan omat eväät. Taitokeskus tarjoaa kahvit/teet.
Kurssi toteutuu, mikäli osallistujia on vähintään 7. Maksimiosallistujamäärä 10 henkilöä.
Kurssin opettajana toimii Carita Saarinen.

Kurssi on osa kolmen kerran sarjaa, jolla tutustutaan vuoden käsityötekniikkaan kehräykseen. Katso myös muut osat:
Rukin kunnostus ja huolto 22.4. klo 10–16. Kurssimaksu 55 € + materiaalit.
Kuituoppi ja kehräys 7.10. klo 10–16. Kurssimaksu 55 € + materiaalit.
Kertaus ja vyyhditys 21.10. klo 10–13. Kurssimaksu 40 € + materiaalit.

Voit ilmoittautua mielesi mukaan vain yhdelle tai vaikka kaikille kolmelle kerralle. Kaikki kolme kertaa yht. 150 €.

Alpakankasvattaja Carita Saarinen on ensi kertaa aloitellut kehruun opettelua vuonna 2012, kun ensimmäiset alpakat saapuivat ja käynyt sittemmin kehräyksen peruskurssin vuonna 2015 Porissa Ritu Liljeroosin (Ritun Kehräävä Rukki) opissa, jossa homma lopulta vihdoin valkeni. Näiden välinen aika oli lähinnä etsikkoaikaa, kun tekniikka ei tahtonut löytyä, eikä rukin säädöt olleet oikein hallussa. Vuodesta 2015 on Carita ja Lyydia rukki polkeneet hyvässä synkassa, jonka seurauksena on syntynyt vyyhti jos toinenkin. Kehräyksestä tuli rakas harrastus, jota on aina ilo esitelmöidä myös muille!

Kuituihin, erityisesti alpakankuituun on Carita perehtynyt vuosien saatossa. Carita toimi mm. Euroopan laajuisen kuitutestauslaboratorio Art Of Fibren managerina ja teknikkona vuosina 2019-2021, kunnes uudet työkuviot (Futuregen) veivät mennessään. Tällä hetkellä Carita opiskelee viralliseksi alpakkanäyttelytuomariksi British Alpaca Societyn tuomarikoulutusohjelmassa, joka myös painottuu pitkälti kuidun tuntemukseen. Kotonaan Caritalla on tällä hetkellä 21 alpakkaa ja lisäksi hänellä on pieni lauma myös Briteissä, suurella Inca Alpacas- tilalla, jossa asustaa kaikkiaan n. 300 alpakkaa. Kasvatustyö kulkee nimellä Wuthering Heights Alpacas ja jalostussuuntana ovat laadukkaat ruskeat alpakat.

Tiedot

Päivämäärä:
07.10.2023
Aika:
10:00 - 16:00
Tapahtumaluokka:

Järjestäjä

Taitokeskus Pori
Puhelin:
044 383 5900
Sähköposti:
pori@taitosatakunta.fi
Kotisivu:
https://taitosatakunta.fi/taitokeskukset/pori/

Tapahtumapaikka

Taitokeskus Pori
Itäpuisto 13
Pori, 28100 Finland
+ Google Map
Puhelin:
044 383 5900