Yyteri-neulekilpailun järjestivät Porin Taide- ja Taideteollisuusyhdistys ry yhteistyössä Porilaine -lehden kanssa. Kilpailu oli kaikille avoin ja sen tarkoituksena oli innostaa muistelemaan ja kuvittamaan Yyteriä käsityön kautta, pitää esillä kädentaitoja ja saada porilaisille oma neule, joka lisää kaupunkilaisten yhteishenkeä ja kotipaikkaylpeyttä. Osallistujien tuli suunnitella ja toteuttaa neule ja laatia siihen selkeä ohje, joka tulee olla kaikkien halukkaiden käytössä, mutta ei kaupalliseen tarkoitukseen.

Kilpailuaikaa oli touko-kesäkuu, jonka jälkeen tuomaristo kokoontui tutkimaan kilpailutöitä. Määräaikaan mennessä raadin ihasteltavaksi saapui 22 erilaista ja kiinnostavaa neuletta. Oli paitoja, huiveja, pipoja, sukkia, ponchoja ja paljon muita hyvin toteutettuja töitä. Valitsijaraatiin kuului edustajia Porin Taide- ja taideteollisuusyhdistyksestä, Porilaine – lehden edustaja, Visit Porin edustaja, graafikko / valokuvaaja sekä Porin Taitokeskuksen vastaava neuvoja.

Aaltoileva-poncho voittajaksi

Voittajaksi nousi Laukaassa asuva Kati Mäkelä neuleellaan ”Aaltoileva” (ylimmäinen kuva). Ponchossa tulevat selkeästi esille meri ja rantahiekka. Se on upea kokonaisuus, joka selvästi erosi muista neuleista erilaisuudellaan ja taidokkaalla toteutuksellaan. Kolmiulotteinen neule on myös monikäyttöinen. Sitä voi pitää yllään eri tavoin tai sen voi jättää ompelematta kiinni ja käyttää huivina.

Aaltoileva-ponchon ohje.pdf

Kesäpäivä Yyterissä -kaarrokeneule kakkossijalle

Toisen sijan kilpailussa sai Merja Ojanperän Kesäpäivä Yyterissä – kaarrokeneule (kuva alla). Viime vuonna nousivat suureksi hittineuleeksi islantilaiset villapaidat, joita suomalaiset neuloivat niin innolla, että kaupoista loppuivat langat. Nyt tähän hittituotteeseen voi neuloa Yyterin hellepäivän tunnelman. Neuleesta löytyy meren vaahtopäisiä aaltoja, hiekkaa, simpukoita, lokkeja, meriheinää, rantaviivaa ja kruunu, joka on osa Porin vaakunaa.

Kesäpäivä Yyterissä -kaarrokeneuleen ohje.pdf

Kesapaiva Yyterissa, Yyteri-neulekilpailun kakkossijalle tullut.

Rantavehnä-neule sijoittui kolmanneksi

Kolmanneksi sijoittui Maija Ihalaisen virkattu Rantavehnä – neule (kuva alla), jonka kuvioissa kohoaa Yyterin dyynit. Kaiken kaikkiaan kilpailu sai todella hienon vastaanoton ja monta upeaa neuletta jäi palkitsematta. Käsityön ilosanomaa vietiin eteenpäin ja Porin Taide- ja Taideteollisuusyhdistys toivookin, että kilpailu on saanut inspiroida edes muutaman aloittamaan uuden neuleharrastuksen.

Rantavehnä-neuleen ohje.pdf

Rantavehna-neule, kolmanneksi sijoittunut työ Yyteri-neulekilpailussa.